Obecnie śluby i wesela aranżuje się w określonej konwencji, wykorzystując przy tym najróżniejsze akcesoria, dodatki i ozdoby. Wiodącym rozwiązaniem jest chociażby umieszczanie przed każdym nakryciem imiennej, eleganckiej tabliczki – winietki.

Jednakże tabliczki z imieniem każdego gościa to nie wszystkie modne dziś dodatki. Niektóre z oryginalnych rozwiązań mają na celu lepsze i szybsze rozplanowanie miejsca, usadzenie gości względem strony Pana lub Panny Młodej. Jednakże, większość z popularnych pomysłów ma spełniać również funkcje estetyczne i sprawić, że nasze wesele na długo zostanie w pamięci rodziny, przyjaciół i gości.

W niniejszym artykule chcielibyśmy skupić się na modnych i popularnych dodatkach, jakimi są symboliczne prezenty i podarki dla przybyłych gości. Oprócz wspomnianych winietek lub szablonowych naklejek lub przypinek, mogą to być na przykład słodkie upominki – czekoladki oraz cukierki. Taką słodką niespodziankę z powodzeniem możemy dołączyć do efektownego, barwnego kotylionu lub ustawić zaraz obok nakrycia.

Aby uatrakcyjnić nasze przyjęcie weselne, polecamy przygotowanie słodkich niespodzianek. Możemy do tego celu użyć pojedynczych czekoladek, cukierków lub owoców, takich jak choćby migdały. Unikajmy jednakże czekoladek z alkoholem – zniwelujemy w ten sposób ryzyko zjedzenia jej przez dzieci. O wiele lepiej postawić więc na klasyczną czekoladę lub bezalkoholowe czekoladki z owocami – wiśnią lub śliwką. Te ostatnie z pewnością przypadną do gustu seniorom. Dla dzieci możemy z kolei przygotować różnokolorowe pudrowe cukierki, kilka landrynek lub barwionych czekoladek. Bardziej wykwintne propozycje to chociażby wspomniane migdały, marcepan lub garść suszonych, egzotycznych owoców.

Warto zaznaczyć, iż zawartość skromnego, słodkiego prezentu dla weselnych gości powinna nawiązywać do ogólnej koncepcji całego przyjęcia. Możemy więc zdecydować się na słodkości z białymi wiórkami kokosowymi, kolorowym lukrem lub efektowną posypką. Owocowe niespodzianki polecamy w szczególności na okazję wesel organizowanych w sezonie, wiosną i latem.

Słodkości najlepiej będzie zawinąć w kolory papier lub umieścić w malutkim, ozdobnym pudełku i ustawić obok nakrycia przeznaczonego dla określonej osoby. Równie dobrze, podarunek możemy przewiązać błękitną lub różową wstążeczką i wręczać każdemu gościowi indywidualnie, podczas wchodzenia na salę. Słodkie podarunki może także rozdać obsługa, jeszcze przed rozpoczęciem zabawy, jednakże najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest z pewnością wcześniejsze ułożenie słodyczy obok talerzy i nakryć każdego z uczestników.